Безспорните ползи от чистия въздух и отдих на открито

Безспорните ползи от чистия въздух и отдих на открито. За тези, които искат наистина да възстановят силите си с високо качество и пълна стойност, най-добрият вариант винаги ще бъде отдихът на открито. Има много ползи от излизането навън на чист въздух. Според водещи психолози такова възстановяване е най-ефективно, тъй като ви позволява напълно да промените ситуацията.

Искате отдил в планината в близост до гора за почивка и нощувки можете да посетите къща за гости в Триград в Западни Родопи.

Безспорните ползи от чистия въздух и отдих на открито
Безспорните ползи от чистия въздух и отдих на открито

Защо се препоръчва да се отпускате сред природата?

Ако формирате такъв добър навик като периодични пътувания за отдих сред природата, това ще позволи значително да подобрите физическото и психическото си състояние.


По време на отдих на открито човешкото тяло е активно наситено с кислород, което има благоприятен ефект върху функционирането на белите дробове, сърдечно-съдовата система, активира мозъчната дейност, помага за облекчаване на стреса и депресивните състояния и повишава нивото на оптимизъм и бодрост на почиващия .

Хората, които обичат да се отпускат сред природата, много по-рядко се оплакват от проблеми със зрението. Всичко е съвсем логично, защото в гората или в планината, с цялото си желание, няма да можете активно да използвате електронни джаджи, както в границите на града.

За хората с проблеми със съня е препоръчително да излизат сред природата поне веднъж на 1 – 2 седмици. Чист въздух, пеене на птици, пържена храна на огън – всичко това бързо ще облекчи емоционалното претоварване, което означава, че ще помогне да се справите с проблемите със съня.

Редовният отдих на открито е от решаващо значение

Редовният отдих на открито е от решаващо значение за активирането на метаболитните процеси в организма. Това се дължи на факта, че с такава почивка във всеки случай ще покажете повишена физическа активност. Много пътувания до природата са благоприятни за физическото възпитание.

Какви са ползите от чистия въздух? Фактът, че чистият въздух е много полезен за здравето, едва ли някой ще се съмнява. Нека разберем по-подробно какви са ползите от чистия въздух за вас и мен.

Според проучванията, проведени от американски учени, дневното разстояние, което обикновеният човек трябва да измине на чист въздух, е 5 км. Пешеходният туризъм в парк или море е добра тренировка за сърдечния мускул, ефективен начин за предотвратяване на разширени вени и премахване на главоболие.

Полезен навик като ежедневно половинчасово физическо възпитание на чист въздух

Ако развиете в себе си такъв полезен навик като ежедневно половинчасово физическо възпитание на чист въздух, тогава ще усетите първите положителни промени в благосъстоянието в рамките на 1 – 2 седмици.

По време на физическо натоварване в природата насищането на клетките на тялото с кислород се увеличава, което спомага за подобряване на метаболизма и следователно допринася за интензивна загуба на тегло. Между другото, един час разходка при средна скорост на ходене изгаря 190 калории.


Почивката на чист въздух определено ще повлияе на външния вид на човек. Лицето и кожата му изглеждат по-здрави и свежи, мускулите му придобиват по-красиви очертания и пр.
Ще бъде чудесно, ако имате възможност да се разхождате по морето по-често. За ползите от чистия морски въздух може да се говори много дълго време: съдържащите се във въздуха частици морска вода спомагат за измиването на лигавиците на дихателната система, насищат организма с минерали, включително йод, магнезий, натрий, калий.

Как да се принудите да се отпуснете на чист въздух?

Както вече става ясно от подзаглавието, въпреки всички ползи за здравето и благосъстоянието, отпускането на чист въздух е въпрос, който изисква известни усилия, самоконтрол и самоорганизация.

Съгласете се, не винаги искате да „отидете“ някъде в почивния си ден. Често много по-предпочитани за нас често са опциите „лежане на дивана пред телевизора“, „гледане на филм пред компютъра“, „четене на книга“ и т.н.


Ако наистина разбирате всички предимства на отдиха на открито, за да пътувате по-често до природата или до морето, ще трябва да направите само едно – без излишни мъки и колебания, поставете от стола, съберете малка закуска във вашия чанта и отидете на почивка.


Много е важно да планирате времето си ясно, за да не пропуснете разходките или да нарушите дейностите на открито. Ако ще заминете, опитайте се да освободите напълно деня за това, като направите всички необходими обаждания предния ден, като отговорите на всички имейли, които са ви дошли. В противен случай рискувате да се сблъскате със следващите „спешни“ задължения по време на работа или вкъщи и пътуването отново ще се провали.

Наистина се надявам, че такива добри навици като отдих на открито и чист въздух ще влязат здраво в живота ви. Ако наистина искате да подобрите здравето и благосъстоянието си, определено не можете без него.