Богатството на Бил Гейтс през 2021 г.

Богатството на Бил Гейтс през 2021 г. е около 119,3 милиарда щатски долара, което го прави четвъртият най-богатият човек в света в момента, след като Джеф Безос, Елон Мъск, Бернар Арно и семейството му, според Forbes.

Бил Гейтс основава Microsoft с Пол Алън през 1975 г .; тя се превърна в най-голямата софтуерна компания в света, доставяща операционната система на компании за персонални компютри. Microsoft спечели революцията в персоналните компютри през 80-те години, като се превърна в стандартния оперативен софтуер за производителите на компютри.

Бил Гейтс беше най-младият милиардер в света на 31 години. До 2008 г. Марк Зукърбърг счупи рекорда си, че е станал милиардер на 23 години, благодарение на своя дял във Facebook, който той основа.

По време на кариерата си в Microsoft Гейтс е бил председател, главен изпълнителен директор и главен софтуерен архитект. Акциите на Microsoft бяха на върха на балона на Dot-Com в края на 90-те години и един от най-печелившите акции за всички времена.

Богатството на Бил Гейтс през 2021 г.

Бил Гейтс се присъединява към Microsoft на непълно работно време през юни 2006 г. Благотворителността му го накара да работи на пълен работен ден във фондация „Бил и Мелинда Гейтс“, която той основа със съпругата си през 2000 г. С течение на времето той прехвърли отговорностите си в Microsoft на Рей Ози. и Крейг Мънди. През февруари 2014 г. той напусна поста председател на борда на Microsoft. В момента служи като технологичен съветник и ментор и главен изпълнителен директор на Microsoft, Сатя Надела.

Бил Гейтс стана първият човек с 12-цифрена нетна стойност през април 1999 г. По време на пика на dot-com балона, когато акциите на Microsoft бяха на върха на всички времена, нетната му стойност надхвърляше 100 милиарда долара. Това би било приблизително 150 милиарда долара, коригирано за инфлацията през 2020 долара. Джеф Безос и Бил Гейтс бяха първите хора в историята, които имаха състояние над 100 милиарда долара.

От 1995 до 2017 г. Бил Гейтс е най-богатият човек на Форбс в света за всички, с изключение на четири години. След възраждането на акциите на Microsoft, той отново стана най-богатият човек в света от март 2014 г. до юли 2017 г. Неговото богатство е създадено като най-големият индивидуален акционер в Microsoft до май 2014 г. Неговата нетна стойност е свързана с тази на компанията Microsoft.

Microsoft достигна първите си 100 млрд. Долара продажби през 2018 г. Към края на 2018 г. Microsoft беше най-ценната компания в света и най-скъпата през последните две години.

IPO на Microsoft се състоя на 13 март 1986 г. Оригиналната търговска цена беше 21 долара. След това акциите се делят девет пъти през годините, като два се разделят на база 3 към 2. Един дял на Microsoft на IPO вече е 288 акции след всичките девет разделяния. Тези оригинални акции ще бъдат оценени на $ 62,695 всяка, при текуща цена на акция от $ 217,69, коригирана за разделяне. Microsoft се повиши + 231 000% от IPO през януари 2021 г., след като се изкачи до нови рекордни рекорди.

До януари 2014 г. повечето от активите на Бил Гейтс принадлежаха на Cascade Investment LLC, американска холдингова и инвестиционна компания. Бил Гейтс запазва контрола върху активите на Каскада и Майкъл Ларсън го управлява. Повече от половината от нетната стойност на Гейтс се държи в активи, различни от акциите на Microsoft. Cascade Investment LLC притежава дялови участия в няколко публични компании чрез акции, а също така притежава акции в някои частни компании.

Бил Гейтс е продал по-голямата част от акциите си на Microsoft през годините и е дарил над 35,8 млрд. Долара от своите акции за благотворителност, най-вече на своята фондация. Сега той лично притежава приблизително 1% от всички издадени акции на Microsoft. Останалите му 1% собственост към 2021 г. се оценяват на приблизително 16,5 милиарда долара.

Бил Гейтс оставя на всяко от трите си деца наследство от 10 милиона долара. Той иска всяко от децата му да бъде мотивирано и способно да успее със собствени усилия. Той оставя по-голямата част от състоянието си на своята фондация за борба с детската смърт, недохранването и глобалното затопляне.