Възможно ли е да се намери работа без „тапия“ за висшето образование?

Днес почти всички работодатели се нуждаят от висше образование. Как може човек да си намери работа без диплома?

Може би, мнозина от вас се питат – възможно ли е да си намеря работа без висше образование?!

Всъщност, работодателят не се интересува от университета, който сте завършили, за него е по-важно да имате „документ“, потвърждаващ получаването на образование. Повечето хора са убедени, че обещаваща работа е достъпна само ако имат образование по специалността си. Това изискване е наистина важно за юристи, счетоводители, икономисти и други елитни специалисти. Тези професии изискват опит и умения и това е разбираемо. Но колкото и абсурдно да изглежда, в обявите за набиране на продавачи или телекомуникационни оператори често се изисква образование. Заради такива оферти хората без „диплома“ се отказват, когато търсят работа.

Ами ако нямам диплома?

Дори тези, които имат диплома, трудно намират работа по специалността си. Понякога ес налага да работим в друга област. Гледайки такива хора, човек неволно се замисля – защо тогава да прекараме четири-пет години в обучение?

Не се обезсърчавайте, ако не сте получили „желаната позиция“, защото в днешно време има много професии, които не изискват „сертификат“.

Професии като продавач-консултант, мърчандайзер, оператор и други подобни професии не изискват висше образование. Ако не искате да работите като товарач или чистач през целия си живот, можете да направите следното:

– Запишете се да учите в университет. Ако се интересувате от такива професии като лекар, адвокат , финансист и т.н., определено трябва да получите висше образование. Можете да комбинирате обучението си с работа, например, като се запишете на  задочно или вечерно обучение. Никога не е късно да започнете да учите, независимо от това на каква възраст сте – наше време има петдесетгодишни студенти. Много по-лесно е да получите диплома сега, отколкото преди 20 години, благодарение на различните форми на обучение.

– Запишете се на курсове. Доста голям брой професии могат да бъдат усвоени чрез  курсове. Дизайнерите, масажистите, гримьорите и подобни професии могат да бъдат овладени в редовни курсове. Има огромен избор сред малките програми за обучение за доста обещаващи професии. В курсовете не се издават дипломи за висше образование, но от тях може да придобиете знания и умения в интензивна форма. Курсовете отнемат много по-малко време, отколкото ученето в университета и с тях ще похарчите много по-малко пари. Има и възможност за практикуване на курсовете.

– Работете там, където не се изисква образование. Подобен вид работа е подходяща за някой, който обича да общува с хора. Също така такива професии като офис мениджър или рекламен агент не изискват висше образование. Тези свободни работни места са много актуални днес, но за да израствате по кариерната стълбица, все още се нуждаете от висше образование. Ако планирате да се издигнете на лидерска позиция, препоръчително е да получите предварително по-висока образователна степен.

Ами ако имате само диплома за средно образование?

В наши дни можете да намерите начин да печелите пари без висше образование. За това ви трябва:

– Намерете работа, която не изисква специални умения. Професии като товарач, майстор, пазач и др. не изискват обучение. Също така продавачите, шофьорите, куриерите, пощальоните, кухненските работници, бавачките, санитарите, сервитьорите и много други работници и служители, не винаги се нуждаят от специално обучение. Някои фирми организират курсове и обучения за своя сметка. В този случай е възможно да се издигнете по кариерната стълбица. Например можете да се издигнете от касиер до управител на магазин.

– Открийте вашите таланти. Някой си проправя път към управлението на социални мрежи, а някой рисува картини по толкова оригинален начин, че това занимание се превръща в основното нещо в живота и освен това му носи добри пари. Едно обикновено хоби може да прерасне в нещо повече. За да рисувате красиво, не е необходимо да посещавате курсове или да учите как да го правите – понякога е достатъчен само таланта. Основното нещо в този бизнес е постоянно да се усъвършенствате и да трупате опит.

– Свободна практика. Не са необходими специални умения за работа в световната мрежа. Достатъчно е да можете да използвате компютър или лаптоп на аматьорско ниво. В интернет има много отдалечени професии като оператор на уебсайт, набор на текст, редактор, администратор и много други. От вас зависи да наречете тези видове доходи постоянна работа или работа на непълен работен ден. Всичко зависи от степента на страст към това или онова занятие.

Работата без диплома е реална, но в повечето случаи е трудно да се изкачите по кариерната стълбица без образование. Подобна работа е по-скоро основата за бъдещи действия. За да успеете, не е нужно да ходите в университет – можете да повишите компетенциите си с курсове или семинари, които ще ви помогнат да научите нещо ново и да продължите напред!

Източник: https://nameri-rabota.com/