Възможно ли е да се смесват различни видове двигателни масла

Могат ли да се смесват моторни масла? Този въпрос тревожи много собственици на автомобили, но няма категоричен отговор на него. Някои смятат, че всички смазочни материали са еднакви и затова, за да спестят пари, купуват евтини масла, които са с ниско качество. Други са на различно мнение и правилно смятат, че двигателните масла имат различен състав, така че никога не трябва да се смесват. Повече за маслата и тяхната употреба вижте на моторни масла Bardahl

Кога може да се наложи да смесвате масла?

Най-честата причина за такава нужда е извънредна ситуация, когато на пътя трябва спешно да добавите масло към двигателя, а желаният продукт не е под ръка. В този случай, разбира се, се използва това, което се продава в най-близкия магазин. Няма обаче абсолютна гаранция, че няма да има негативни последици за двигателя.

Втората най-популярна причина е, когато сте закупили употребявана кола, а бившият собственик или е забравил, или просто не си е направил труда да ви каже какво моторно масло има в двигателя. И тъй като няма да е възможно напълно да се отървете от старото масло (част от старата грес все още ще остане в двигателя), собственикът на новия автомобил, волю-неволю, поема известен риск. Повече вижте на моторни масла и добавки Bardahl за моторни масла.

Е, третата причина е баналното желание да преминете към продукт от друг производител. В този случай много грешки могат да бъдат избегнати просто чрез избор на подобни видове масло.

Може ли да се смесва масло от един и същ производител?

Експертите допускат тази възможност, но е наложително да се вземат предвид някои неща.

Възможно ли е да се смесват различни видове двигателни масла

Смазочните течности за двигатели с вътрешно горене са синтетични, полусинтетични и минерални. Позволено е да се „направи коктейл“ за двигател от масла от същия производител, тъй като те ще имат подобна основа и набор от добавки. В други ситуации е важно да знаете характеристиките на съставите и вида на смазката, както и да запомните, че дори при смяна, до 10% от старата течност се задържа в системата за смазване, така че смесването е неизбежно.

В рамките на линия от една и съща марка маслата могат да се комбинират в различни пропорции, при условие че всеки продукт е подходящ за допустимите отклонения и спецификациите за използване в двигателя. Естествено, съставът на течността ще бъде различен, но компонентите на тази смес няма да влизат в конфликт помежду си. Качеството на материала практически няма да се промени и той ще има подобни свойства – в този случай не се отбелязват пяна, утайка и други последици.

Възможно ли е смесване на масло от различни производители

Тази опция също е приемлива, но много експерти все още не препоръчват смесване на двигателни масла от различни производители. Основният аргумент е неравномерният състав, различни добавки и добавки, които се използват при производството на смазочна течност. Естествено, това изобщо не означава, че например веднага ще се появи утайка, но е по-добре да избягвате подобни манипулации, за да избегнете проблеми с двигателя.

Тъй като синтетичните и минералните моторни масла имат коренно различни структури, не се препоръчва смесването им помежду си. Има голяма вероятност да се образуват отлагания в резултат на смесване, което пречи на правилната циркулация на маслото в двигателя. В бъдеще това може да повлияе негативно на работата на двигателя, до основен ремонт.

От друга страна, много производители на автомобилни масла успешно произвеждат полусинтетични моторни масла, които се получават само чрез смесване на минерална и синтетична основа. Трябва обаче да се отбележи, че в този случай полусинтетичният състав преминава лабораторни тестове и гарантирано няма да навреди на двигателя на вашия автомобил.