Заслужава ли си да платите за луксозен матрак?

Има хора, които твърдят, че никога не биха дали много пари за матрак. Има и друг тип хора, които са готови да закупят луксозен италиански матрак дори и без да са проверили всичките му характеристики, просто защото вярват в качеството му. Защо луксозните италиански матраци, като тези в E-sleep.bg, са толкова по-скъпи от останалите и заслужава ли си, да платите такава сума? Нека да разгледаме въпроса подробно.

Не мислете за тази статия като ръководство за цена, защото цените могат да са много различни спрямо марката. Например Magniflex предлагат високо качество италиански матраци и продуктите им са от един и същи клас, но отделните артикули могат да бъдат доста разнообразни.  

Високата цена обикновено е символ на високо качество

Две неща определят, дали един матрак е с добро качество:

  • комфортът, който получавате;
  • физическото качество на материалите, които са използвани за изработката му;

Комфортът разбира се е субективен измерител и следователно за всеки човек е различен, но пък твърдостта не е, а тя до голяма степен определя комфорта. Както можете да предположите, качествените материали служат за постигане на по-комфортен матрак, а нискокачествените – за неравни повърхности, бучки, дупки и тн.

Лесно е да се разбере кога матракът е с високо качество

Не е възможно да разшиете един матрак и да изследвате всяка една негова част преди да го закупите. Единственият начин е да се доверите на марката и на гаранцията за качество. Можете да отсъдите повърхностно за качеството, като го огледате подробно или като прочетете детайлно всичко, което съдържа. Какво трябва да притежава един луксозен италиански матрак? Тоест, на какво трябва да наблегнете, ако преглеждате характеристиките му.

  • Дебелина/височина: Високият матрак е удобен матрак – цялата тази допълнителна височина води до по-голямо разпределение на теглото. Висококачественият матрак с мемори пяна или латекс трябва да бъде от 25 см. до 30 см., докато висококачествените матраци с вътрешна пружина трябва да са от 30 см. до 35 см. (по-големите пружини са по-подскачащи и поддържащи от по-малките пружини).
  • Плътност/тегло: Леките матраци често се изработват от синтетични материали или материали с ниска плътност, които не успяват да поддържат и разпределят  равномерно теглото. Можете да тествате плътността на матрака, като се опитате да го повдигнете – матраците с висока плътност са тежки. Можете също така да потърсите и характеристики като „мемори пяна с висока плътност“ или „естествен латекс“, написани в информацията и по тях да се ориентирате.
  • Еластичност: Висококачествените матраци с вътрешна пружина и латекс трябва да бъдат невероятно пружиниращи (но все пак меки и тихи. Що се отнася до мемори пяната, тя изобщо не трябва да е пружинираща. Тя трябва да потъва и да променя формата си бавно.
  • Калъфите: Тънък калъф за матрак от дишаща материя, ще ви предпази от изпотяване през нощта. Ако матракът е твърд или топъл на допир, тогава вероятно калъфът не е от най-луксозните модели.

С други думи, можете да разберете качеството на матрака, само като гледате височината му, повдигнете го леко, за да видите колко тежки или пък го притиснете с ръка, за да видите каква му е еластичността. Ако обаче поръчвате матрак онлайн и няма как да направите всички тези неща, тогава търсете какво пише в информацията за матрака. Ако нещо не ви е ясно, свържете се със служител от онлайн магазина за матраци и спално бельо и разпитайте подробно. Ако не сте наясно каква е разликата между ядро от мемори пяна и слой от мемори пяна или подобни характеристики, питайте и проучвайте преди да похарчите пари за луксозен италиански матрак. В никакъв случай обаче не ви съветваме да пестите пари и да правите компромис с качеството на нощния ви сън, защото благодарение на него сте енергични и в добро настроение през следващия ден.