Защо ни боли главата, ако не сме пили кафе?

Кофеинът е любимото ни лекарство срещу сънливост, но какво се случва, ако пропуснем сутрешната ни чаша кафе? Кофеинът е лек стимулант и това важи както за този в еспресо, така и за този в кафе капсулите Nespresso, от които най-вероятно си приготвяте гореща чаша кафе всяка сутрин. Кофеинът има свойството бързо да навлиза в мозъка ни и да блокира аденозин рецепторите, които са отговорни за притъпяването на мозъчната дейност. В резултат на това, ние усещаме ободряване и дори лека еуфория. Благодарение на кафето можем да си подобрим степента на фокусиране върху определени задачи, като например шофиране или пък будуване по време на лекции. Освен това обаче, кофеинът ни снабдява и с антиоксиданти и други полезни вещества.

Недостатък на кофеина е това как се чувстваме, когато не получаваме обичайната си доза по едно и също време през деня. Когато лишим тялото си от това, с което то е свикнало, можем да се почувстваме уморени, невнимателни, раздразнителни и мрачни.

Ако не сме пили кафе, най-често започва да ни боли главата. Това обикновено е лека и краткотрайна болка, която не продължава повече от ден. Причината, поради която получаваме главоболие се крие във факта, че и лицето и главата ни са активни и чувствителни части от телата ни. За да може нашият мозък да знае точно какво се случва, сигналите, които получаваме от сетивата ни, трябва да са акуратни. Една от теориите за главоболието е, че нашият мозък неправилно тълкува някои от безобидните сигнали, които получава от главата ни и ние усещаме главоболие.

Същият ефект се получава и ако сте свикнали да пиете много чай и изведнъж спрете. Рязкото прекъсване, на който и да е навик, има последствия. Колкото повече и по-редовно пием кофеин, толкова по-вероятно е да изпитаме симптоми на абстиненция, ако спрем изведнъж.

Какво се случва обаче, ако намалите приема на кофеин?

Има много различни видове кафе, които може да не съдържат много кофеин. Например, ако сте свикнали да пиете по 3 чаши еспресо на ден и след това смените на 1 чаша лате, то тогава няма да имате никакво главоболие. Тялото отново ще получава освежаващия ефект на кафето без много усилия.

Всяко главоболие, причинено от липса на кофеин, бързо и често напълно се облекчава в рамките на 30 минути до един час след изпиване на чаша чай или кафе. Изненадващо обаче е и това, че кофеинът има и някои болкоуспокояващи свойства. Простите болкоуспокояващи като нестероидни противовъзпалителни средства, аспирин или парацетамол могат да бъдат по-ефективни, когато са приети и с малко кофеин.

Ползите от кофеина в чаша кафе за хора с мигрена и при махмурлук

При хората, които имат главоболие, заради махмурлук или пък при хора, страдащи от мигрена, чаша чай или кафе капсула Nespresso може да бъде ефективно болкоуспокояващо само по себе си.

Получава се така, не само защото се чувстваме по-малко стресирани и по-малко разсеяни от болката след чаша чай или кафе, но и защото се оказва, че същите аденозинови рецептори, блокирани от кофеина, са замесени и в произхода на главоболието, както и на другите видове болка.

Повече от 90% от всички възрастни пият кафе или чай, защото тези напитки разсънват и осигуряват енергията, необходима за започването на деня.  Когато не сме пили кафе, тялото ни ни дава сигнал, че му липсва тази енергия, чрез главоболието.

За заключение

Няколко чаши кафе на ден са полезни за здравето ни. Прекаляването обаче – не е. Да открием къде е тънката граница и кое е добро за тялото ни е може би една от най-важните ни задачи. Съвет от нас е, ако мислите, че пиете прекалено много кафе, да промените вида му и да намалите бройката чаши на ден, но да не го спирате. В противен случай ще се лишите от всички антиоксидантни негови свойства, както и от енергизиращия му ефект.

Източник: Nespresso