Изработка на ключове – полезна услуга от квалифициран ключар в София

Всеки майстор ключар в София ще ви каже, че изработката на ключ е ювелирна работа, въпреки наличието на модерни машини, които режат с лекота всякакви видове дубликати. Сложността на процедурата е особено голяма, когато се налага да се изработят сложни образци или да се направи копие при липсата на оригиналния ключ.

На територията на столицата работят няколко престижни ключарски фирми, които са разкрили свои подразделения в почти всеки столичен квартал. Така на жителите на различните райони не се налага да пътуват до центъра, за да им бъде направен допълнителен ключ. В тези ателиета могат да ви дублират ключове с всякаква сложност, включително електронни чипове за електромеханични брави. Смяната на брава е много по-скъпа операция от изрязването на дубликат.

Как се изработват сложни ключове?

Професионалните ключарски фирми в София и големите градове на страната разполагат с огромен брой заготовки, като броят им често надхвърля 3 000. В повечето случаи е нужно единствено да информирате майстора ключар за марката и серийния номер на бравата. По този начин специалистът бързо ще намери нужния му шаблон и ще ви изработи ключа за няколко минути.

Без наличието на образец можете да получите ключов дубликат по два начина:

  • Изработка по ключалката. Понякога се налага клиентът да занесе в ателието патрона на бравата, за да може ключарят да изработи ключа, с който тя е проектирана да работи. Този вариант е неудобен на повечето хора, защото през това време домът им е оставен без надеждно заключване. Ключарят може да дойде на място и да снеме шаблона от патрона.
  • Изработване по счупен образец. В конкретния случай е възможно да предоставите на специалиста патрона, заедно с фрагменти от ключа, в случай че единственият ви екземпляр се е счупил, докато заключвате входната врата. Напълно възможно е един добър ключар в София да извади парчетата и да направи реконструкция, по която да се моделира ново приспособление за отключване.

Ключарите, изработващи ключови дубликати работят бързо в присъствието на клиента, независимо коя от двете схеми на действие следват. Наличието на модерни немски и италиански машини позволяват да се изработят копия, които са максимално близки до оригинала.

Ключът, направен на такава машина, рядко може да се нуждае от допълнително шлайфане. Той ще работи с бравата гладко и безпроблемно дълго време. От значение за качеството на ключовете е и вида на използваните метали. Някои метални сплави са слаби и се чупят бързо при интензивно натоварване.

Всеки, който възнамерява да използва такъв вид ключарска услуга трябва да е наясно, че лицензираните ключарски компании спазват стриктно Закона за неприкосновеност на частната собственост. Възможно е да ви откажат да изработят дубликати за сложни механизми с висока степен на защита, ако не можете да предоставите документ за собственост над бравата. Когато купувате скъпа анти-взлом брава пазете всички нейни документи – паспорт, гаранционна карта и касова бележка/фактура за покупко продажба.

Добрите ключари в София предоставят денонощни услуги за изработка на копия от ключове, включително на сложни модификации. Възможно е да ги повикате на място, в случай че ключът се е счупил и заседнал в патрона. Такива ситуации, възникнали късно нощем, са причината ключарските фирми да предлагат 24/7 денонощни услуги.