Изработка на сайт

В КАКВО СЕ СЪСТОИ РАЗРАБОТКАТА НА УЕБСАЙТОВЕ?

Има много стъпки, включени в създаването на уебсайт и изработка на сайт. Всеки от тях изисква експертиза и специалист от определен профил. Разработването на уебсайт е малко като изграждането на къща. Разделя се на различни етапи – изливане на основата, изграждане на носещи стени, покриви и др. Ако прескочите една от стъпките, няма да построите къща, а ако го направите, никой няма да може да живее в нея.

Разкажете ни за вашият проект и ние ще изработим вашият уебсайт – https://izrabotka-na-sait.eu/

Ако разгледаме основните етапи на разработката на уебсайт, тогава всичко работи по същия принцип. Ако поне една от стъпките на създаването му бъде пренебрегната или прескочена изобщо, тогава цялата идея губи смисъла си, тъй като ресурсът няма да може да работи нормално и да изпълнява задачата си, било то продажба или представителство в Интернет.

Клиентът трябва да разбере какви етапи се крият зад мистериозния термин „създаване на уебсайт“ и защо всеки от тях е важен при изработка на сайт в София, Пловдив, Варна , Бургас.

Изработка на сайт
Изработка на сайт

Основните етапи на създаване на бъдещ сайт от началото до края:

 • формулиране на проблема;
 • изработване и утвърждаване на технически спецификации;
 • Изработка на оформление на дизайн на уебсайт;
 • оформление на страница;
 • програмиране на функционални части;
 • Промоция на уебсайтове и попълване на съдържание;
 • тестване и последваща настройка;
 • извършване на редакции.
 • Също така, когато създава уебсайт, разработчикът свързва хостинг и избира име на домейн. Системата за управление на съдържанието се конфигурира.

Ако всички тези точки се спазват правилно, клиентите получават продукт, който е напълно готов за употреба.
Цел на проекта

Цел на проекта


Целта на уеб студиата в началния етап на работа с клиент е да съберат всяка налична информация, която да помогне на клиента да формулира ясно задачите на бъдещ проект. Следователно първият въпрос, зададен от разработчика към клиента, е: „Защо искате да създадете сайт?“

Най-често срещаните цели и задачи, за които се създават уебсайтове:

 • разпознаване, привличане на нови клиенти и партньори;
 • представяне на фирмата, нейните дейности или услуги;
 • продажба на стоки или продукти;
 • привличане на целева аудитория и пренасочване към други канали;
 • организиране на рекламна кампания за конкретен продукт или марка.
 • На етапа на поставяне и разбиране на задачата изпълнителят започва да разбира бизнеса на клиента, да задава водещи въпроси. Той може да попита за предимствата пред конкурентите, потенциалните посетители и това, което клиентът не иска да види на ресурса. Това помага да се формира концепция за това какво очаква клиентът от продукта и какви методи за изпълнение трябва да се използват.

Писане на техническо задание

Писане на TЗ при изработка на сайт!


Техническо задание – документ, който фиксира изискванията към проекта. Той винаги предхожда създаването на уебсайта. С помощта на ТЗ се определя какъв ще бъде крайният продукт. Също така, поради технически задачи, броят на разногласията между клиента и уеб студиото е намален. Това се дължи на факта, че техническата спецификация минимизира броя на грешките и рисковете от неспазване на срока за работа.

Целите и задачите на сайта определят структурата на техническото задание. Компетентно съставената TK включва следните раздели:

 • описание на проекта, тоест информация за бизнеса и целевата аудитория;
 • цели и цели;
 • речник на термините;
 • използвани технологии и изисквания за хостинг;
 • подробна структура;
 • изисквания за проектиране;
 • изисквания за оформление;
 • функционалност;
 • описание на вътрешни страници;
 • графично и текстово съдържание;
 • срокове за завършване на проекта.
 • След като напишете и се съгласите с техническото задание, можете точно да оцените цената на проекта и да посочите ясна времева рамка.

Писахме подробно за подготовката на техническото задание по-рано в статията „Защо е толкова важно да изготвим техническо задание, преди да създадем уебсайт . “ Описахме етапите на разработване на техническото задание, ползите от него и какво ще се случи, ако все пак пропуснете този етап.

Когато изработката на концепцията на сайта приключи, работата преминава към следващия етап – проектиране.

Дизайн при изработка на сайт.

Дизайн
Първоначално разработването на дизайн на уебсайт започва с прототипиране. Това е схематично оформление на блоковете. Прототипирането се прави, за да може клиентът да види основните елементи на страниците, структурата на сайта.

Ако клиентът е доволен от всичко, се разработва пълноценен дизайн. Едва на този етап уеб дизайнерът рисува оформленията. Той се основава на техническото задание и се основава на цялостната концепция на сайта.

Основните елементи на разработването на дизайна:

стил – сайтът е разработен в предварително избран стил. Не се допуска смесване на различни елементи, което посетителят със сигурност ще забележи;
Структура – ​​Прилагането на модулна мрежа ще направи съдържанието видимо и просто. Добре структурираната информация е по-лесна за възприемане от потребителя;
обекти с призив за действие – бутоните, които призовават да направите покупка, да се абонирате, да се свържете с организация, трябва да бъдат забележими.
За да направите добър дизайн, трябва ясно да разберете целевата аудитория и тяхната представа за идеалния уебсайт. Когато създавате уебсайт за грижи за новородени, по-добре е да не го правите на черен фон и с гротескен шрифт, защото кърменето и банята за къпане предизвикват съвсем различни асоциации.

Когато проектът бъде одобрен, той се предава на дизайнера на оформление.

Оформление на уебсайт
Следващият етап от създаването е оформлението или създаването на структурата на html-кода. За оформлението на сайта се използват текстови или графични програми. Компетентното оформление трябва да бъде:

крос-браузър – правилно показване на ресурса в популярни браузъри;
валиден – съответствие на CSS / HTML кода със стандартите на W3C.
Оформление на уебсайт

Програмиране
Процесът на програмиране е етапът, който свързва заедно системата за управление, дизайна и интерфейса на сайта. Също така, логиката на портала е „реализирана“, написани са алгоритмите за взаимодействие на потребителя със сайта и връзката на страницата с външни ресурси. Тоест, на този етап от разработката, оформлението на дизайна се трансформира в пълноценен уебсайт.

Програмистът се занимава с подобряване на скоростта на зареждане на сайта, неговия двигател, сигурност.

За да работи уебсайтът с максимална ефективност, уеб разработката трябва да се извършва, като се вземе предвид възможното максимално натоварване, неговата структура и организация на работа, както и други технически характеристики, които могат да направят значителни корекции в стабилността на системата. От това зависи не само посещаемостта и лекотата на използване на уеб ресурса, но и сигурността на поверителни данни.

Ето защо е от особено значение кой език за програмиране ще се използва от разработчиците.Процесът на програмиране е разделен на два компонента, които тясно взаимодействат помежду си – сървър (back-end) и потребител (front-end).

Back-end програмистите на бек- енда
на нашата компания използват основно езика Python, който според много експерти днес е един от най-удобните не само за разработчиците, но и за клиентите. Системите, базирани на него, могат да бъдат разгърнати на сървъри, работещи не само на Linux, но и на Windows, което предоставя на потребителя по-голяма свобода.

Фактът, че този език за програмиране е възможно най-логичен, разбираем и сбит, а също така включва много библиотеки с готови решения, може значително да намали разходите за разработване на уебсайт. Вероятността от грешки се намалява и съответно се намалява времето, което трябва да се отдели за тяхното почистване и отстраняване на грешки в работата на цялата система като цяло. В същото време разработчикът може да обърне още повече внимание на подобряването на ефективността на взаимодействието на неговите функционални компоненти и безопасността на работа.

Преден край

В същото време всички етапи от създаването на уебсайт са важни, а не само работата по създаването на бек-енд. Страната на сървъра може да бъде напълно безполезна, ако не осигурите бърз и удобен достъп до нея от страна на потребителя. Тази задача се решава чрез създаване на преден край – публична част, която позволява на потребителя да взаимодейства със сървъра. Програмира се с помощта на различни езици, включително традиционните HTML и CSS, както и успешния и все по-популярен JavaScript.

Ако посетителят може да оцени работата на сървъра само индиректно, тогава потребителската част става видима веднага, веднага щом посети първата страница на уебсайта. Потребителят може да види всичките му предимства и недостатъци директно, така че качеството на front-end програмирането също по никакъв начин не трябва да се пренебрегва.
SEO – промоция на уебсайтове

Оптимизация и съдържание
SEO промоцията е набор от мерки, насочени към повишаване на видимостта на даден сайт в търсачките за определени потребителски заявки. Има условно две посоки на методите за оптимизация, но само с цялостна оптимизация сайтът наистина може да бъде в челните места в резултатите на търсачките.

Вътрешна оптимизация
Това е, което можете да направите в самия сайт, за да подобрите класирането си в резултатите от търсенето. Това е премахване на проблеми с индексирането, свързването, т.е. свързване на страници с хипервръзки, писане на висококачествено съдържание, подобряване на зареждането, адаптиране към мобилни устройства.

Оптимизация и изработка на сайт.


извън сайта Това е нещо, което може да се направи извън сайта, за да се увеличи неговата уместност. Търсачките разглеждат всички сайтове по този критерий. Основни методи: регистрация в специализирани директории, обмен на линкове, публикуване на статии в други ресурси, представителство в социалните мрежи. Това са методите, които ще помогнат на сайта да заеме първите позиции в резултатите на Google и Yandex.

Специално внимание трябва да се обърне на съдържанието. Това е удобен инструмент за оптимизация на уебсайтове, който включва текстово съдържание, изображения, аудио и видео материали, флаш банери.

Попълването на съдържанието предопределя колко успешно ще бъде популяризирането на ресурса сред потребителите. Следователно изискванията към съдържанието включват уникалност на текстовете, полезност, компетентно представяне и дизайн, съответствие със заявките на търсачките.

Тестване

Тестване
Разработчикът тества сайта на няколко етапа. Колкото по-сложен е проектът, толкова повече време е необходимо за проверка и отстраняване на грешки. Основните етапи на тестване са:

подготвителна работа , включваща анализ на техническите спецификации, проучване на окончателните оформления и изготвяне на план за тестване на обекта.

Функционално тестване , включително проверка на работата на задължителните функции, скоростта на качване на файлове на сървъра.

Тестване на оформление, при което се проверява оформлението на елементите, оптимизиране на графичната информация, валидността на кода.

Тестване на използваемостта , тоест оценка на удобството на даден ресурс за потребители с различни нива на умения и способности.

Тестване на сигурността , което е тест за защита на критични страници от външни влияния.

Тестване на производителността, за да се определи скоростта на услугата по време на приток на трафик.

Освен това проверява шрифтове, 404 грешки и търси неработещи връзки.
Тестване

Редактиране при изработка на сайт.


Правенето и обсъждането на редакции е важен етап от развитието на един сайт. Разработчикът показва крайния продукт на клиента и той го проверява: тества бутоните, оценява дизайна и логиката на представяне на информацията. Често се случва клиентът да види, че дадена линия е преместена някъде, че разстоянието между банерите не се поддържа или че има прекъсната връзка. Клиентът изпраща всички свои коментари на разработчика и те се финализират.

Трудно е да се тестват всички функции на сайта веднага при прехвърлянето му към клиента. Поради това WebCase предоставя на клиентите 6 месеца гаранция. През това време, ако клиентът срещне грешка, ние ще я поправим безплатно.

Трудности, които могат да възникнат

Трудности, които могат да възникнат на етапа на разработка на уебсайт
Създаването на уебсайт е многоетапен процес, чието изпълнение може да срещне различни пречки. Дори системното преминаване на всички етапи от разработването на уебсайта с цел не може да предпази от неуспехи, чиято поява не винаги е възможно да се предвиди предварително. Следователно, много трудности трябва да бъдат преодолени още в процеса на тяхното възникване. Например, може да има забележими проблеми с производителността или системата може изобщо да не е в състояние да се справи с планирания брой едновременни посещения. Понякога не всичко върви гладко с връзката с API.

Всяко едно от тези препятствия може сериозно да забави стартирането на системата и затова работата в нашата компания е организирана по такъв начин, че една дузина и половина екипа са специално разпределени, така че всяка спешна задача да може да бъде решена бързо и с минимални притеснения за клиента.