Има ли лесен начин да почистим дома си – топ съвети за динамични натури

По неволя или по лични убеждения, днес често се налага да посвещаваме времето си на всичко друго, но не и на дома

Времето на домакините не е отминало безвъзвратно, но няма да е пресилено, ако кажем, че този тренд се превръща във все по-голяма рядкост. Причината се крие основно не в друго, а в натовареното ни ежедневие. Днес ние нямаме възможност да се посветим на жилището си до такава степен, колкото ни се иска, но не желаем да правим и компромис с чистотата.

Какви са вариантите пред нас?

Да се доверим на фирма за професионално почистване е отличен избор, в полза на който е излишно да се изброяват разумни аргументи – лесно е, удобно е, изгодно е и ни пести от ценните часове, които можем да отделим на семейството си. Другата ни опция е да съчетаем тази услуга с ефективна стратегия за поддържането на средата вкъщи.

Ето няколко съвета, които несъмнено ще влязат в употреба, ако сте динамични натури – дали по неволя или по силата на личните си убеждения: 

Освобождавайте се от излишното

Дрехите, които не сте обличали скоро, ще останат още дълго в гардероба ви, ще заемат място и ще събират прах. За предпочитане е на всеки сезон да ги сортирате и да оптимизирате пространството си.

Книгите, които събирате с години, са изключително ценни за вас – това е факт. Те обаче могат да получат втори живот, вместо само да стоят по лавиците. Дарете ги на библиотека, на познати или ги продайте на символична цена в групи за четене. Инвестирайте в нови, интересни издания.

Същото се отнася и за сувенирите, които не са успели да се впишат в интериора ви. Бъдете практични и минималистично настроени към вещите си.

Модернизирайте процеса

Технологичният прогрес роди какви ли не роботи, които успешно ни помагат у дома. За нас остава удоволствието да се възползваме от функциите на тези съвременни придобивки. Да облекчите задълженията си не ви прави по-малко отдадени на грижете за къщата.

Подходът ще ви донесе само ползи, а и ще спечелите „прозорец“ за любими занимания и хора през оскъдното си свободно време.

Създайте си график

Разпределяйте задачите през седмицата, съобразно предварително планиран график. Така няма да прекарате уикенда си в отговорности, свързани с пазаруване и задължителното премахване на прах, пускане на прахосмукачка, пране и т.н. Ще избегнете усещането за претоварване и ще свършите нужните дейности между другото.  

Делегирайте права

В случая задължения, но нека членовете на фамилията да не бъдат изолирани от поддържането на дома. Може да извършвате разтребването заедно или всеки да се залови по различно време със своите задължения. За децата това е поучителен пример, а и ще свикнат отрано да се включват активно в този вид работа, без да оказват съпротива впоследствие.   

Не пропускайте да се обърнете към професионалистите, когато прецените, че не всичко е по силите ви.

Посетете сайта на Рефлекс М, за да заявите безплатен оглед и да поставите индивидуалните си изисквания.