Какво гледате при избора на ипотечен кредит?

Какво да търсите при избора на ипотечен кредит?

  Кои фактори са най-важни при избора на жилищен кредит? На какво си струва особено да се обърне внимание? Отговорът на въпроса кой е най-добрият ипотечен заем може да причини много трудности. Това се дължи на факта, че офертата винаги е съобразена със ситуацията на кредитополучателя.

  Окончателните условия на заема, предложени от банката, се влияят от редица фактори. Това са, наред с други, размерът на дохода, видът на заетостта (срочен или неопределен договор, бизнес дейност и др.), Броят на хората в домакинството или историята в Бюрото за кредитна информация . Размерът на заема, стойността на обезпечението и собствената вноска също са важни.

Ипотека и кредитоспособност – какво взема предвид банката?

  Банките отчитат предимно размера и редовността на нашите доходи и източника им. Анализирайки текущите си задължения, като заеми, кредитни карти, дебитни лимити и т.н., финансовите институции прогнозират дали клиентът ще може редовно да изплаща заетия капитал.

  Атрактивността на предложението на банката зависи и от размера на собствения ни принос. Дори през 2016 г. беше достатъчно да има 5% от собствените средства, сега тази стойност е четири пъти по-висока. Разбира се, колкото повече пари можем да похарчим за закупуване на апартамент, толкова по-благоприятни са условията, предлагани от банката.

  След като проверим кредитоспособността си, можем да прегледаме офертите за банкови заеми, за да изберем най-подходящата за настоящата ни ситуация и нужди. Като начало трябва да определим сумата, от която се нуждаем, и да изчислим общите разходи по нашия заем.

Колко ще платим за ипотеката?

  Независимо от условията, предлагани от банката, можем да спечелим много, като изберем ипотека. Как да изберем най-добрата оферта? Когато вземаме заем, ние се интересуваме основно от месечната вноска, която ще изплатим.

  Преди да вземете решение за заем обаче си струва да изчислите колко ще бъдат общите разходи за жилищен заем. Основните елементи, които трябва да се вземат предвид са: марж, комисионна, застраховка и оценка на имуществото.