Какво да попитате работодателя, когато ви е наел на работа

Имам нова работа! Работодателя се обади и каза, че иска да те наеме. Разбира се, радостта в този случай е огромна и затова често забравяме за основните въпроси, които трябва да зададем.

Най-важните въпроси:

На първо място, трябва да попитате за номера на човека, с когото можем да се свържем за въпроси и притеснения. Често нов служител се назначава на по-опитния, за да го запознае с културата и организацията на компанията. Струва си да знаете телефонния му номер – но не забравяйте да се обадите с конкретни въпроси и да се опитате да не се свързвате с този човек на всеки 5 минути.

Разбира се, мястото и часът на подписване на договора също са много важни. Самата информация, че имаме нова работа, не е достатъчна, струва си да поискаме всички подробности.

Може би ще трябва да участвате и в обучение, което ще ви подготви за работа. Попитайте кога и къде ще се проведе и колко дълго ще продължат. Също така си струва да се уверите, че ще получите възнаграждение за обучението.

Може да се случи и да си намерите нова работа, докато все още работите за предишния работодател. Поради това се договорете с компанията, че ще подпишете договора по-късно и ще започнете да изпълняваме новите си задължения, когато изтиче настоящият ви договор.

В този случай си струва да се предпазите. Може да се окаже, че ще напуснете работата си и новият работодател ще ви информира, че е наел някой друг, а вие оставате на сухо. След това можете да подпишете така нареченото споразумение за сътрудничество. Там уточнявате кога ще се подпише договора, колко дълго ще продължи или какви са условията за работа. Благодарение на това имате един вид потвърждение, че ви очаква наистина новата позиция.

Ако сме подписали споразумение за неконкуренция , трябва да се уверим, че компанията, за която искаме да работим, не е конкуренция за настоящия ни работодател.