Какво е най-подходящо за детското креватче – одеялата, пелените, спалните чували

Сега, когато зимата настъпи, все по-често се замислям как да предпазя бебето и да му осигуря топлина в креватчето му през нощта. За по-хладните месеци обикновените дрешки и спално бельо вече не са достатъчни. Моето малко момче се нуждае от нещо по-съществено, което да държи пръстите на ръцете и краката му топли през цялата нощ.

И така, при толкова много възможности започнах да се чудя какъв е най-добрият начин да обличам бебето си през нощта.

Уверете се, че бебето има подходяща температура в стаята

Годишното време несъмнено ще окаже влияние върху начина, по който обличате детето си за дрямка или за лягане.

Много важно е да се съобразите също и с размера както на памперса и дрешките, така и с размера на одеялото или чувалчето за сън. Подходящия размер не трябва да притиска бебето и да го кара да се чувства некомфортно. По-големите размери пък могат да бъдат опасни, вероятността от усукване е голяма. Можете да проверите кой е подходящият размер памперс за сън тук : https://xn--80akjoncii.xn--90ae/

През горещите летни месеци майките искат да запазят бебетата си хладни, като премахват допълнителните слоеве и поддържат комфортна стайна температура. Обикновено при нормална стайна температура по време на дрямка са достатъчни суичър и чорапи, докато в по-хладните домове е по-целесъобразно да се облече лек, дишащ спален комплект.

Когато времето стане по-студено през зимата, може да се наложи родителите да регулират температурата в стаята, за да запазят децата си топли, като същевременно останат в безопасност – експертите препоръчват температурен диапазон от 20-23 градуса. Прегряването може да бъде опасно, така че никога не трябва да прекалявате с отоплението. Не е проблем да бъдете малко по-хладни, когато се съмнявате.

От друга страна, добавянето на слоеве ще поддържа тялото на бебето топло.

Кое обаче е по-добро И по-безопасно за бебето? Какво да кажем за одеялата, пелените и спалните чували?

Като майка, която за пръв път става майка, често си задавах този въпрос. Знаех, че трябва да завивам и да успокоявам бебето си. Но когато то се превърна от новородено в активно бебе, исках също така да съм сигурна, че ще го държа на топло и в безопасност… и възникна твърде познатата дилема с одеялата.

Добре ли е да оставяте бебето си да спи с одеяло в леглото си през нощта?

Може би се изкушавате да увиете скъпоценното си ново бебешко одеяло около вашето слънчице (толкова е меко и удобно! ), но е важно да разберете рисковете от използването на одеяло в креватчето или около бебето като цяло.

Единственият случай, в който ще се наложи да използвате одеяло около бебето, е да го повиете – помните ли онези първи дни, когато акушерката по време на раждането ви повиваше вашето ново снопче радост? Да, когато се прави правилно и бебето е в безопасност, това работи добре. Нещата стават по-сложни, когато бебето порасне и вече не иска да бъде увито в одеяло.

Покриването на бебето със свободно одеяло през нощта, колкото и клиширано да звучи, всъщност е доста опасно и може да доведе до случайно задушаване. Случайното задушаване е водещата причина за смъртни случаи, свързани с наранявания при бебета, въпреки че се среща рядко. Това е риск, който не съм готов да поема.

Може да не искате да се притеснявате, но повярвайте ми, когато казвам, че ТРЯБВА да се притеснявате.

Спомням си много добре един случай, когато спях заедно с двумесечното си дете…

Докато дремеше, покривах долната му част със сладко меко одеяло като това. Сърцето ми се разтуптя, когато отидох да го проверя малко по-късно и видях, че бебето ми се суети, а одеялото покрива главата му!! Обещах си, че никога повече няма да позволя това да се случи, и вярвам, че и другите трябва да знаят за това, защото дори няколко секунди са твърде много.

Как да поддържаме бебето топло в креватчето без одеяла

И така, нека започнем. Какви по-безопасни алтернативи има сега, когато знаем, че одеялата не са безопасен вариант за спане на бебето?

Когато не можете да овладеете перфектното плътно повиване, пелената от плат (или безопасното одеяло, което държи бебето плътно) е чудесна алтернатива. Тя не е същата като свободното одеяло върху бебето в детското креватче. То напълно обгръща и предпазва бебето. Тя обаче е подходящо само за новородени с тегло до 15 килограма. В резултат на това то е жизнеспособна опция само за първите няколко месеца. Ще трябва да помислите за други варианти, когато детето ви порасне и стане по-активно.

Спален чувал.

Когато става въпрос за запазване на топлината на бебето в креватчето, спалният чувал обикновено е следващата стъпка. Той е подобен на одеяло за носене, но е малко по-голям, за да може да се рита, докато е на топло. Една от най-популярните марки и мой личен фаворит е Halo. Има многобройни варианти, в зависимост от това дали бебето (и майката!) предпочитат спален чувал с ръце, с ръце към лицето или с ръце навън.

През най-студените зимни месеци обичам да нося поларен спален чувал с лека пижама.

Когато бебето порасне, можете да намерите спални чувалчета с размери от новородено до голям.

Пижама

Страхотната пижама с крачета, разбира се, е един от най-лесните начини да запазите топлината на растящото бебе през нощта. Снабдете се с няколко добри пижами, след като бебето ви вече не се нуждае от повиване (на около 6 месеца аз редувах спални комплекти и добри пижами). Трябва да имате различни варианти както за по-хладните, така и за по-топлите нощи.