Какво представлява арт терапията за деца и какви са ползите от нея


A child’s hand makes handprints of various colors.

Днес психичното здраве на децата и юношите е важна задача, не само за родители, но и за учители.
Арт терапията за деца е творчески процес.


Нека детето само да избере метода и материалите за терапията.
Децата не трябва да имат затруднения по време на творческия процес. Работата трябва буди интерес и да им носи радост.


Видове арт терапия за деца:


Най-популярният вид е рисуването и моделирането. За него са подходящи голямо разнообразие от художествени материали: бои, моливи, восъчни пастели, пастели, хартия с различни текстури, четки с различни размери и твърдост, пластилин и др.


Рисуването е мощно средство за самоизразяване, което осигурява изразяване на чувствата върху листа. Децата обожават, да потапят пръста си в боя и да оставят следи върху хартия. В зависимост от настроението, детето избира определена багра. Всеки ред и всеки цвят имат свой характер, свое настроение. С тяхна помощ детето предава, всичко каквото задържа в себе си. Докато рисува, детето се оказва в приказка, изпълнена с радост, взаимно разбиране и успех.


Печатът е техника на изображение с помощта на печат. Листо от дърво се намазва с боя и се отпечатва върху хартия – така се създават декоративни композиции.


Моделирането с пластилин се използва, за да разсейва децата от тъжните им мисли. Така се дава възможност да се изхвърлят агресивните емоции, чрез изравняването и размазването на пластилина върху картона.
Чрез игра детето се стимулира към развитие на сензомоторни умения и към намаляване на емоционалният стрес. Играта за деца е отражение на живота около него – винаги е импровизация.


Терапия с приказки. Разгръща въображението и позволява чрез метафората, да изразяват определени житейски ситуации. Избират се: народни, авторски, както и специално разработени. Съчиняването на приказки от и за детето е в основата на този подвид.


Арт терапия за деца е технология, която позволява да се разшири въображението и мисленето на децата, да се насърчи когнитивното им развитие, да се активира и стимулира тяхното речево общуване, да бъдат по-концентрирани. Творческото развитие у децата, намалява нивата на стреса и агресия. Прочетете повече на сайта на Промяната е Живот