Как да запалим интереса на учениците към книгите през лятото

След края на учебната година не всички деца бързат да се заровят в книгите, а задължителният списък им се струва като досаден ангажимент

Ако учениците четат детски книги с удоволствие, те ще съумяват да развиват себе си, да подобрят уменията си и грамотността си. Но как да поддържаме този интерес жив и да им помогнем, когато през ваканцията те искат да забравят напълно за училището? Тази крайност е напълно разбираема, особено предвид удължената учебна година, а и дългите часове пред компютъра заради онлайн обучението през хладните месеци.

И все пак, задължителният списък със заглавия ги очаква, а има и толкова други издания, с които бихме искали да се запознаят.

Ето как може да съдействате за постигането на целта:

  • Домашна читалня

Определете един ден от седмицата, който да прекарвате с децата в четене. За да бъде по-забавно, измислете си дори име на семейния клуб, създайте график и правила.

Сбирките трябва да прочитат с прочитане на глава от книгата, но не позволявайте това да бъде тягостно занимание и набързо отхвърляне на задачата. Провокирайте мисълта им, задавайте им въпроси и нека всеки взима активно участие.

  • Бъдете актуални и тематични

Някои деца имат любим спорт или хоби, които също са описани в книгите. Изберете подходящо четиво или нещо актуално, свързано със сезона, случващи се около вас събития и т.н.

Може да ги запознаете с културата на дадена държава и да проведете символична обиколка на света, като избирате място от глобуса и после издирите интересна книга, където е застъпена темата.

  • Прехвърлете им отговорност

Направете го с финес, не със заповеди. Просто ги помолете да се погрижат за сестричка или братче, а може и за приятелче на по-малка възраст. Там някъде между игрите им ще се намери кратък прозорец и за прочитане на някоя приказка, голямото дете ще даде пример, а може би другото бързо ще усвои азбуката покрай него.

Възможностите са различни, като те биват съобразени с вашата креативност и с характера на децата.

  • Разходка в библиотеката

Ако искате да създадете стабилна връзка на децата с книгите, заведете ги в библиотеката, ходете често до там, за им позволите да открият необятния свят на хартиените съкровища.

Организирайте си дори лов на находки, като чрез решаване на загадки и издайнически знаци насочвате детето към съответното издание, което издирвате. Ако се натъкнете на отзивчив библиотекар, със сигурност ще получите допълнително съдействие и ще може да разчитате на помощ и от негова страна.