Как да изберем подходящо спортно облекло?

Съвременните технологии отдавна оставиха в миналото въпроса какво спортно облекло да изберем за тренировка или в ежедневието. Дилемата дали да бъде удобно, или да бъде модерно вече не съществува.

„Дишащите” материи, безшевните технологии на изработка, специалните материали и добре обмислените кройки днес правят спортното облекло за фитнеса, тренировката, джогинга или дори само за разходка в парка или планината напълно удобно и съвременно. Всъщност, видът на плата, начинът на ушиване и силуетът на дрехата са и основните критерии за правилен избор както на мъжко, така и на дамско спортно облекло.

При покупката трябва да се обърне внимание и на сезона, през който ще ползвате дрехата (ако спортувате на открито), както и на специфичния вид физическа натовареност. Естествено е, че спортният екип за фитнес ще се различава от този за волейбол, колоездене или бягане, например.

От изключителна важност е и личното „усещане” за облеклото, как тялото се чувства в него, ергономичността, комфортът при движение, изпотяване, натоварване, задържането на влага и миризма. Човешкото тяло е уникално, възможно е клинът, който е идеален за вашата приятелка, да е съвсем неподходящ лично за вас. Не пренебрегвайте нито един фактор, защото лошо избраната екипировка може да се окаже враг, а не помощник в спортуването, което по принцип трябва да носи удоволствие и удовлетвореност от крайния резултат.

Как да изберем подходящо спортно облекло
Как да изберем подходящо спортно облекло

Така например, при покупка на клин или шорти трябва да внимавате за колана, за изпъкнали шевове, да клекнете, за да усетите къде опъва и дали свободата на движение е осигурена, да не стяга прекалено, но и да не увисва. 

Тениските от своя страна трябва да бъдат от подходяща материя, която не запарва и не се мачка, ръкавите да не пристягат прекалено мускула, ако сте собственик на добре оформен бицепс. И не забравяйте, размерът на дължина се взема от шева на рамото до деколтето, а на ширината – от шева на лявата до шева на дясната подмишница.

Жените, които вече се занимават със спорт или имат намерение, трябва добре да помислят и за подходящо бельо. Да, дами, тази част от спортното облекло е важна и е добре да ѝ обърнете особено внимание.  Казват, че дали момичето се нуждае от спортно бюстие зависи от това с какъв вид физическа активност се занимава. Ако има много скачане, бързи движения,  силови упражнения, то отговорът е „да”, трябва професионален сутиен. Истината обаче е, че почти всеки вид тренировка изисква дамата да се чувства удобно със своите извивки и е добре да си осигури качествено бельо.

Предлагането на пазара на спортни екипи е огромно и да се ориентира човек понякога е трудно и объркващо. Тук част от правилата се припокриват с вече изброените.  Започнете с това дали купувате дрехи за тренировки или за ежедневието си. Тренировъчните екипи от своя страна зависят от това дали ще спортувате на открито или в зала и какъв точно вид спорт упражнявате.

Важна е свободата на движение, да не спарват и прежулват, усещането за комфорт, а това зависи от материята и кройката. Горнищата могат да бъдат с цип или без, с качулка или без, джобовете носят удобство и е добре да ги има, връвките долу не са задължителни, но пък осигуряват избор дали да е по-свободно горнището или по-прибрано. Някои са с подсилени рамене и лакти, някои ръкави са свободни, други с ластик.

Долнищата също са разнообразни – свободни, прилепнали, с ластик при глезените или без, с връвки на колана или без. Важното тук е отново материята, предназначението (за какво ще се ползва) и дълбочината на талията. Последното е не само по естетически причини, макар всички да сме ставали свидетели на една нелицеприятна гледка, когато притежател на долнище или клин с ниска талия клекне.

Темата със спортното облекло за тренировка е обширна и тук се докоснахме само до някои аспекти. Най-краткият съвет е, когато избирате екип да следите за тези качества и параметри на дрехите и задължително да изберете подходящото облекло за конкретния вид физическа активност: за ежедневието, за фитнес, йога, джогинг, различните видове спорт и т.н.