Как да изберете подходящата играчка за вашето дете. Прости правила!

Чудите се какви детски играчки биха била подходящи за вашето дете? Тази статия е точно за вас!

Вземете играчка според възрастта на детето

Една играчка трябва да бъде интересна за дете на неговата възраст: не твърде проста, но и не твърде сложна.

  • За бебета – шумни, звънящи играчки; такива, които ще са безопасни за детето да ги вкарва в устата си и дъвче; ръчни играчки, които детето да гледа само с очи.
  • От 1,5 до 3 години – всякакви колички, люлеещи се столове: всичко, което може да се движи и с което може ефективно да се манипулира вниманието на детето. Музикални играчки. Както и сортиращи, като големи мозайки и кубчета, които да развиват мисловната техника на детето. Книгите също могат да са вид играчки, ако са  с подвижни елементи, много картинки и дебели страници.
  • От 3 до 5 години – играчки и принадлежности за сюжетни игри (сервизи, играчки тип чичо докор и т.н.), фигурки на животни и хора. Книжки с приказки и стихотворения.
  • От 5 до 7 – настолни игри, конструктори, пъзели, комплекти за творчество. Фигури за създаване на колекции. Книги от поредица за любимите им герои и на тема, която представлява интерес за детето (пространство, коли, динозаври).

Следете за безопасност и качество

Обикновено родителите обръщат специално внимание на този момент. Основното, на което трябва да обърнете внимание тук е:

  • формата на играчката. Без остри ръбове, дълги връзки, стърчащи шипове, малки магнити или други части, които могат да се поглъщат;
  • липса на остър мирис на изкуствени материали, от които е направена играчката;
  • срок на годност. Да, играчките също трябва да го имат. Обърнете специално внимание на този момент, когато купувате гумени и пластмасови играчки. Някои от тях са изработени от екологично чист материал, който се разлага или разпада с течение на времето;
  • наличие на инструкции за позване и сертификат за качество. Можете да помолите продавача в магазина да види тези документи.

Играчки, помагащи за развитието на детето

  Да, по принцип всяка детска играчка е образователна. Но когато избирате играчка в магазин, е по -добре предварително да знаете какво точно искате да развиете на този етап от порастването на бебето – това ще ви помогне да стесните кръга на търсене, да спестите време и да облекчите трудности при избора на детски играчки.

 Детето ви се нуждае да развие своите фини двигателни умения? Вземете конструктори, лего, кукли, пъзели, пластилин. Или пък има нужда от развитие на речта? Обръщаме внимание на духовите музикални инструменти, книги, логопедични средства. И тук също трябва да се вземе предвид възрастта. Защото децата ще развият фините си двигателни умения на 1 година и на 5 години по различни начини.

Източник: Онлайн магазин – Джъмбо