Кои са забранените храни в напреднала възраст?

Диетолог Дианова: възрастните хора трябва да се откажат от промишлените полуфабрикати в храната

Какви храни трябва да бъдат изключени от диетата им за хора на възраст, за да не навредят на здравето им и да не провокират обостряне на вече съществуващи заболявания,
Колкото по -възрастен е човек, толкова по -трудно се справя с храносмилането на храната. Това важи особено за определени храни, затова според диетолога е по-добре възрастните хора да изоставят индустриалните полуфабрикати, в които има много добавки и подобрители на вкуса.

Кои са забранените храни в напреднала възраст?
Кои са забранените храни в напреднала възраст?


„Поради забавянето на метаболизма, наличието на наднормено тегло, наличието на сърдечни заболявания или диабет, готовите полуфабрикати трябва да се използват минимално, предпочитайте да приготвяте храната сами, тя ще бъде от по-качествена храна“ съветва диетологът.


Трябва да се опитате да консумирате консервирани храни до минимум и е по -добре само през първата половина на деня, особено за хора с наднормено тегло, хипертония и диабет. Ограничете консумацията на червено месо и предпочитайте риба и домашни птици, които са по -лесно смилаеми.

Също така, продължи Дианова, трябва да ядете възможно най -малко сладкиши и сладкиши, които включват палмово масло, голямо количество транс -мазнини и захари. Пълнозърнестият хляб според диетолог е много по -здравословен за възрастните хора.


Плодовете и зеленчуците, подчерта лекарят, задължително трябва да присъстват в диетата на възрастните хора – разбира се, като се вземе предвид индивидуалната поносимост на определен продукт. Но със семена и ядки трябва да внимавате.