Колко изгодно е да прехвърляте пари от банка в банка?

Колко изгодно е да прехвърляте пари от банка в банка?Банките предлагат на населението все повече и повече начини за превод на средства по банков път: по номер на сметка, карта или телефон, така че изглежда, че няма нужда да теглите пари в брой, за да прехвърляте пари в друга банка днес.

Този сорт обаче не е толкова лесен за разбиране и избор на най-икономичния и удобен начин. Това се потвърждава от историите на клиенти на банки във форуми и в социалните мрежи.

Един вложител е изтекъл срока на депозита, чийто размер надвишава лимита за превод на банката, така че когато иска да преведе пари в друга банка, той трябва да прибегне до стария метод: да отиде до банкомат и да изтегли пари в брой.

Колко изгодно е да прехвърляте пари от банка в банка?

Друг клиент загуби 250 лв по време на междубанков превод. по комисионна. Третият не забеляза, че месечният размер на безплатните преводи към телефонния номер в банката е ограничен, и плати комисионна за тях, което разбра едва след факта.

Въпреки това е възможно да се спести от междубанкови преводи, казват банкерите. Как точно зависи от сумата, честотата и спешността на преводи, както и от банката получател.

Класическият начин е да прехвърляте средства от банка в банка по номер на сметка. Той е по-малко удобен от други, но е по-подходящ за големи преводи, например, когато клиент иска да премести спестявания в друга банка. Разпределението на комисионните за такъв изходящ превод е от 0,5% до 2%, в зависимост от банката, размера и начина на превод – онлайн или в клон. Отделните банки може да не начисляват процент от превода, а фиксирана сума, което е особено полезно при големи преводи