Можем ли да боядисаме плочките в банята

Боядисването на плочките в банята е лесен и евтин начин да актуализирате интериора си. Но не всеки решава да боядиса плочките в банята: главно поради липса на теоретични познания. Предлагаме да се научите как да избирате правилните материали и да избягвате основни грешки.

Първото нещо, което трябва да имате предвид, е водоустойчивостта на материала. Дори ако боядисвате редовно стените на банята , имате нужда от миеща се и супер устойчива боя, да не говорим за боядисване на плочките.

Следващият важен нюанс е гладка непореста повърхност . Остъклените керамични плочки не са предназначени за боядисване – боята няма да може да проникне в нея, което означава, че няма да държи здраво. За щастие има специални грундове – те са подходящи за непорести гланцови основи, прилепват здраво към стената и подобряват адхезията на боята.

Последният важен детайл е лесна поддръжка . Стенните и подовите настилки на банята трябва да издържат не само на проникването на вода – те ще трябва да се мият по-често от другите. В този случай спестяванията при ремонти могат да повлияят на качеството и стабилността на боядисаното покритие.

50% от успеха при боядисване на плочки се крие в избора на правилните материали, 45% във висококачествената подготовка на основата и само 5% в уменията на майстора.

Но преди да започнете работа, трябва да подготвите всичко необходимо. В допълнение към самата кутия за боя ще ви трябват:

-защитно фолио за покриване на мебели, ВиК;

– маскираща лента (ще я използваме за защита на фугите с тавана, пода, плота);

– четка + валяк или аерограф (инструментите се избират в зависимост от вашите умения);

– кювета до размера на ролката;

– фугираща смес за подготовка на фугите за боядисване;

– акрилен или друг грунд върху непорести повърхности;

– лак, ако се изисква допълнителна защита на финала.

Освен това се въоръжете със защитни ръкавици, респиратор (ако работите със силно миришещи съединения) и разтворител – те могат бързо да премахнат боята, ако случайно изцапате стаята или се размажете.

Източник: Магазин за баня – КЕРАМО