Настоящата нетна стойност на Илон Мъск е 189,7 милиарда долара

Настоящата нетна стойност на Илон Мъск е 189,7 милиарда долара и според Forbes сега той е най-богатият човек в света на петдесетте. Миналата седмица той изпревари Джеф Безос. Нетната стойност на Мъск е нараснала над 166 милиарда долара през последната година поради цената на акциите на Tesla. Той е един от най-големите технологични предприемачи за всички времена, съдейки по възвръщаемостта на собствения капитал и личния си рейтинг на собствения капитал.

Поглеждайки назад към предприемаческата си кариера, той е съосновател на Zip2, компания за уеб софтуер, придобита от Compaq за 340 милиона долара през 1999 г., като първата му голяма победа. Мъск спечели 22 милиона долара от своя 7% дял в Zip2 от продажбата на придобиването.

Той взе 10 милиона долара от капитала, който получи от тази продажба на Zip2, и го инвестира в следващата си голяма стартъп печалба като съосновател на PayPal, която беше придобита от Ebay за 1,5 милиарда долара през 2002 година. Ebay го купи, за да го интегрира в своя уебсайт, така че купувачите и продавачите да могат лесно да си взаимодействат директно.

Със 180 милиона долара Мъск получи от продажбата на своя 11,7% дял от PayPal на eBay, а след това инвестира всичко това в SpaceX, Tesla и Solar City, защото вярваше, че космическите пътувания, електрическите превозни средства и слънчевата енергия са бъдещето.

Настоящата нетна стойност на Илон Мъск

„Приходите ми от придобиването на PayPal бяха 180 милиона долара. Инвестирах 100 милиона долара в SpaceX, 70 милиона в Тесла и 10 милиона в Соларен град. Трябваше да взема назаем пари под наем. “ – Илон Мъск

Той беше много зает като основател и главен изпълнителен директор на SpaceX, съосновател на Tesla, Inc., а също така беше председател и помогна за стартирането на Solar City, който по-късно беше придобит от Tesla.

Мъск казва, че притежава само един публичен дял – неговия собствен. Според SEC той притежава приблизително 38,6 милиона акции на Tesla, което е около 20% от компанията. Акциите на Tesla нарастват със 743% през 2020 г. и драстично са увеличили нетната стойност на Мъск, което го прави по-богат от всеки друг освен Джеф Безос през 2021 г.

В момента Илон Мъск притежава 54% от SpaceX, тъй като се оценява на 46 милиарда долара.

Мъск беше ключов ангелски инвеститор, който помогна за стартирането на компанията за изкуствен интелект DeepMind Technologies през 2010 г. Компанията е продадена на Google за обявена цена от 400 до 600 милиона долара.

Той е и съосновател на Neuralink; основател на The Boring Company и съосновател на OpenAI.

Bloomberg съобщава, че частните инвеститори оценяват Boring Company на приблизително 920 милиона долара въз основа на кръгове за финансиране. Илон Мъск притежава 90% от акциите на скучната компания.

Microsoft вложи 1 млрд. Долара в своята компания OpenAI в подкрепа на създаването на изкуствен интелект.

Настоящата нетна стойност на Илон Мъск

Neuralink, неговият стартъп за мозъчни изчисления, е събрал $ 66,27 милиона до момента рисково финансиране, според Pitchbook, който определя стойността на стартирането на 509,3 милиона долара.

Богатството на Илон Мъск се основава на създаването на иновативни технологични компании, които променят това, което в момента е възможно чрез развитието на технологиите. Илон Мъск непрекъснато взема пари от големите си победи и ги инвестира в по-големи и по-сложни бизнес проекти. Той е предприемач и новатор с невероятна енергия и психическо любопитство и ще бъде интересно да видим как всички негови начинания се развиват с течение на времето.