Настоящата нетна стойност на Марк Зукърбърг е 96,4 млрд.

Настоящата нетна стойност на Марк Зукърбърг е 96,4 млрд. Долара през 2021 г., според Forbes. Неговото богатство е обвързано с представянето на акциите на Facebook, тъй като той продължава да притежава 14% от компанията, която е основал (400 468 705 акции), оценена на 66 798 179 994 долара към публичната актуализация през февруари 2020 г.

Зукърбърг измина дълъг и интересен път, за да стане петият най-богат човек в света на 37-годишна възраст. Той основава TheFacebook.com в общежитието си в Харвард през 2004 г. на 19-годишна възраст. През годините той отказа много предложения за продажба на Facebook. Едното беше предложението на Viacom през 2006 г. да купи Facebook за 75 милиона долара. По-късно през 2006 г. Yahoo! направи предложение за закупуване на Facebook за 1 милиард долара, а Зукърбърг отказа предложението. През същата година BusinessWeek оцени компанията на 2 милиарда долара.

През 2007 г. Microsoft купи дял от 1,6% за 240 милиона долара, което даде на Facebook оценка от 15 милиарда долара. След тази нова оценка на Facebook, собствеността на компанията, която Зукърбърг все още притежава, го превърна в най-младия милиардер в света на 23 години.

През 2009 г. Digital Sky Technologies продаде дял от 2% на по-ниска цена за 200 милиона долара, което леко понижи оценката.

Според докладите за инвестиции към 2011 г. компанията е оценена на 50 милиарда долара.

До 2012 г. Facebook имаше един милиард потребители по целия свят. Facebook стана публично достояние на 18 май 2012 г. в резултат на първоначалното публично предлагане. Марк Зукърбърг продължи да притежава 22% от всички неизплатени акции във Facebook, както и 57% от всички акции с право на глас. По това време IPO на Facebook беше едно от най-големите в историята на технологичния сектор и най-голямото първоначално публично предлагане на интернет сектора в историята.

Той също е съосновател и член на борда на проекта за космически кораб Breakthrough Starshot.

Зукърбърг и съпругата му обещаха през 2015 г. да дарят 99% от състоянието си за благотворителност през целия си живот. Парите им са депозирани в корпорация с ограничена отговорност, която те едновременно притежават и контролират. Те насочват своите благотворителни дарения към човешкото развитие и насърчаването на равенството.

Неговото портфолио от инвестиции наскоро инвестира 211 милиона долара в Panorama Education, Vicarious, AltSchool, MasteryConnect и Asana.

През 2011 г. Зукърбърг придоби дом в Пало Алто, Калифорния за 7 милиона долара. Предполага се, че Зукърбърг е придобил всички къщи около него през 2013 г. за общо 30 милиона долара чрез Iconiq Capital.

Марк Зукърбърг изгражда собствен капитал,

Марк Зукърбърг изгражда собствен капитал, като основава и след това запазва значителен дял от собствеността във Facebook и след това го трансформира в една от най-големите компании в света чрез големи придобивания като Instagram, Oculus и What’s App. Истинският производител на пари за Facebook е въведеният от него бутон „Харесване“ и информацията за профила, която потребителите му предоставят. Въз основа на тези данни той създаде най-целевата рекламна платформа в историята. Facebook позволява на рекламодателите да насочват реклами за продуктите, които искате да видите, за да ви намерят, и Facebook монетизира това.

Марк Зукърбърг се утвърди като един от водещите технологични предприемачи на всички времена, превръщайки Facebook в една от най-успешните компании в историята.