Паметник на откривателя на Антарктида Белинсхаузен, открит в Бразилия

Паметник на откривателя на Антарктида Белинсхаузен е открит в Рио де Жанейро
Официалното откриване на паметника на Тадеус Белинсхаузен, ръководител на първата руска експедиция в Антарктида през 1819-1821 г., се състоя в Рио де Жанейро на брега, където неговият кораб е акостирал преди 200 години.
„Паметникът е издигнат по повод 200-годишнината от експедицията, въпреки че датите трябваше да бъдат изместени от началото на годината поради пандемията COVID-19“, казва Габриела Касуло, служител на Института Беринг-Белинсхаузен ( IBBA)

Паметник на откривателя на Антарктида
Паметник на откривателя на Антарктида


Статуята на откривателя на Антарктида е инсталирана на мястото на директно акостиране на руския експедиционен кораб, недалеч от яхтеното пристанище Глория и летището Сантос-Дюмон.

На официалното откриване на паметника, който беше издигнат миналата седмица, присъстваха посланикът на Русия в Бразилия Алексей Лабецки, руският консул в Рио де Жанейро Владимир Токмаков, представители на местните власти и на ВМС.
Белингсхаузен през юли 1819 г. отплава на своята корвета „Восток“ от Кронщат . Корабът пристигна в Рио де Жанейро през ноември, след което отплава на юг – това беше последната спирка по пътя към Белия континент.
Паметникът в Рио е третата скулптура на Белинсхаузен, открита през последните години. През 2016 г. паметта му е увековечена в Монтевидео , а през 2020 г. – в Антарктида.


Според Касуло, въпреки факта, че институтът IBBA не е държавна организация, на церемонията присъстваха представители на правителството на Русия и Бразилия , а самото събитие ще служи за укрепване на отношенията между двете страни.
Институтът Беринг-Белинсхаузен е неправителствена организация, която има за цел да установи и засили диалога между политици, предприемачи, журналисти и учени от Русия и ОНД с колеги на американския континент.