Съвети за грижа за обувките при смяна на сезоните

Колкото повече се грижите за вашите обувки, толкова по-вярно ще ви служат. Ето защо е важно да се погрижим добре за любимите обувки, преди да ги приберем за почивка или да ги извадим от гардероба при смяната на сезоните. В статията ще ви представим няколко съвета за грижа и почистване на обувки, така че те да запазят добрата си форма и да ви служат по-дълго време.

Кожата  обича мляко

Не само дамите, но и мъжете предпочитат обувки от естествена кожа, защото са красиви и висококачествени. Ботушите и ботите много се цапат през зимата, а кожата поема вредната сол и препаратите за третиране на снега по улиците. Ето защо е нужно редовно почистване. Калта по подметките може да отстраните с вода и мека четка, а след това да импрегниране кожата, за да запазите здравината и естетическата визия на обувките възможно най-дълго. 

Съвети за грижа за обувките при смяна на сезоните
Съвети за грижа за обувките при смяна на сезоните

На пазара се продават най-различни защитни спрейове, пасти, гелове и бои, но ще се изненадате, че кожата може се обработи с далеч по-обикновени материали. Прясното мляко, например, е приятел на естествената и изкуствената кожа. Ако решите да заложите на продукт за обувки, изберете такъв на водна основа. Внимавайте с количеството на консервиращите и почистващите препарати, защото има риск кожата да се напука и да започне да се лющи.

Естественият велур не обича водата и влагата. Почистете обувките със специална суха четка, а подметката измийте с вода, за да отстраните замърсяванията. Ако стелките се махат, изперете ги отделно. Някои модели са подходящи за пералня машина. Същото важи и за връзките.

Преди да приберете обувките в гардероба

Почистете старателно обувките и ги оставете да изсъхнат на стайна температура. Директната слънчева светлина не е препоръчителна, както и сушенето върху радиатори и печки, тъй като формата на обувките може да се свие, а кожата да се изсуши прекалено. Напълнете вътрешността им с хартия или меки парчета плат, за да запазят формата си. Приберете кутиите на сухо и хладно място, далеч от топлинни източници.

Разбира се, винаги можете да ползвате услугите на професионална фирма за почистване на обувки, независимо дали говорим за високи ботуши, апрески или подсилени планински обувки. Почистването с пара, например, е един от плюсовете на фирмите за дезинфекция на вътрешната част на обувките. Всички това ще ви спести пари, а така ще се радвате на по-качествени и по-удобни ботуши или боти за по-дълъг период от време.