Топ 5 на най-популярните и достъпни видове активен туризъм в Казахстан

В тази статия ще разгледаме кои са Топ 5 на най-популярните и достъпни видове активен туризъм в Казахстан

Знаете ли колко успешни и щастливи хора от различни страни по света съветват да се справят със стреса? Водете физически активен начин на живот. Вълна от съмнения и безпокойство се нахлу над вас – направо в седлото! Поне кон, поне велосипед! Впрочем мнозина го правят интуитивно, без никакви научни доказателства. Броят на хората, водещи активен начин на живот в Казахстан, се увеличава от година на година, което е добра новина. И ето петте най-често срещани и достъпни области за активен отдих в Казахстан: планински и пешеходен туризъм, конни обиколки, велосипедни обиколки и планинско колоездене.

Само планините могат да бъдат по-добри от планините
И така, туризмът в планината е много популярен вид активен отдих в Казахстан! Най-голямото разнообразие от оферти, както от туристически агенции, така и от единични водачи, в организацията на планински преходи днес, разбира се, можете да намерите в региона на Алмати.

Топ 5 на най-популярните и достъпни видове активен туризъм в Казахстан
Топ 5 на най-популярните и достъпни видове активен туризъм в Казахстан

Разбираемо е – тук само за половин час можете да стигнете от мегаполиса до началото на маршрута, тоест всъщност до подножието на планината, следователно тук идват както опитни алпинисти, така и любители на планинските преходи от съседни държави. И за много жители на Алмати разходката в планината е като пътуване до дача, естествена нужда от общуване с природата.

Топ 5 на най-популярните и достъпни видове активен туризъм в Казахстан

Семейства и приятели отиват в планините на Заилийския Алатау и организират тиймбилдинги в планините. Планинският туризъм се дели на спортен (с категории и други спортни принадлежности) и любителски. Сега говорим за последното.

Планинският туризъм, макар и не в такъв мащаб като близо до Алмати, е популярен в регионите на Източен Казахстан и Туркестан. На изток туристите от цял ​​свят са привлечени от мистериозната планина Белуха – най-високият връх в Алтай и Сибир. Тук можете да правите планински пешеходни преходи от прости, некатегорични, до походи с по-висока категория на сложност с помощта на специално планинско оборудване. Районът на ездача също е популярен.

По принцип се чуват върховете на Три братя и връх Ворошилов, но ако сте в Рудни Алтай, със сигурност ще искате да го изучите по-задълбочено. Само отдалечеността на региона пречи на потока от туристи да стане по-масивен тук. През последните няколко години обаче в региона на Източен Казахстан се отвориха няколко центъра за отдих, чиито услуги са насочени именно към организирането на планински пътувания.

В района на Туркестан се предлагат пешеходни екскурзии до ждрелата на Националния природен парк Сайрам-Угам. Клубове, туристически агенции и други организации, участващи в предоставянето на услуги, са базирани главно в град Шимкент. Специалистите на информационното бюро на Туристическия център за туризъм също ще ви помогнат да изберете правилното място за посещение.

Между другото, планинският туризъм като вид активен отдих в Казахстан може с течение на времето постепенно да се превърне в алпинизъм за вас, но това е друга история …

Отидете по-нататък, вижте повече
Туристическите пътеки обикновено се прокарват в диви, необитаеми райони по света. Хората са склонни да искат да се отдалечат от цивилизацията, да се слеят с природата, сякаш да станат едно цяло с нея. У нас има много такива места, отдалечени, красиви, диви. Но няма достатъчно професионални водачи или туристически агенции, специализирани в тази област. Въпреки че, разбира се, това зависи от местоположението на природния обект или пейзаж, който ви интересува.