Ускорението на Земята ще направи 2021 г. най-кратката година от 50 години

Както стана известно, през последните няколко години ускорението на въртенето на Земята се увеличи толкова много, че настоящата 2021 г. ще бъде най-кратката през последните 50 години. В това отношение световните хронометристи в момента решават дали да премахнат втория от времето на деня, като по този начин привеждат точния ход на времето в съответствие с реалното въртене на нашата планета.

През последните десетилетия учените са били принудени да добавят общо 27 „високосни секунди“, според Planet Today. Това беше направено, за да може атомното време да корелира правилно със слънчевото време. Но в средата на 2020 г. всичко това се промени и сега дните обикновено са по-кратки от 86 400 секунди. И през последните 12 месеца рекордът за „кратки“ дни е бил счупен цели 28 пъти!

В тази връзка продължителността на дните сега е средно с 0,5 секунди по-малка от „правилните“ 24 часа. И за да балансират сензорите на спътниците и други космически технологии с реалното слънчево време, учените са принудени да добавят още една допълнителна „отрицателна секунда“.