Чисто и свежо в кухнята – протектори за кухня

От всички части на дома кухнята се амортизира най-бързо. Затова въпросът е как да предпазим изложените на влага, пръски и висока температура зони около мивката и котлоните, като съвременно запазим естетическата им функция. Съществуват множество решения за предпазни пана за кухня – керамични облицовки, дървени гърбове с защитен ламинат, самозалепващи се PVC и винилови пана, а също закалени стъкла и алуминиеви протектори с принтирани красиви изображения.

Класиката е модерна

Повечето протектори зад фурните и мивките са направени от керамични плочки или гранитогрес. Това е най-традиционният вариант, а предимствата му са безспорни, тъй като плочките имат висока издръжливост на механични и температурни влияния. Ако едноцветните плочки ви се виждат скучни, помислете за декорираните им разновидности с богата орнаментика в испански или португалски стил. Това не означава, че идеите се изчерпват дотук.

Предпазни пана за кухня
Предпазни пана за кухня

Друг вариант да защитим работната зона в кухнята са алуминиевите панели, подходящи за зоната зад котлоните. Те са изключително устойчиви на високи температури, пара и влага, като се произвеждат в различни размери и модели, така че да покрият конкретните ви нужди. Обикновено видимата им част представлява принтирано изображение с разнообразна тематика и цветова гама, с което да внесете още един акцент в интериора на кухнята.

Тапети и фототапети

Ако сте фенове на тапетите, трябва да знаете, че днес се предлагат специални модели за кухни, които са импрегнирани срещу вода и пара. Те могат да бъдат поставени в зоната около мивката, фурната или хладилника. Недостатъкът на тапетите е, че се монтират със специално лепило, което отнема време и изисква прецизност.

По-лесен вариант е да заложите на стикерите на кухни. Те са произведени от PVC или винилово фолио, покрито със защитен матов или гланцов слой срещу увреждания. Самите фототапети имат самозалепващ се гръб, така че не е нужно да купувате лепило и инструменти. Свалянето им е също толкова бързо и лесно, а това ви позволява често да правите промени в интериора на кухнята.

Стикерите могат да осъществят и подпомогнат всяка дизайнерска идея – от фотографии на свежи храни, напитки и цветя, до екзотична орнаментика, геометрични фигури и абстракции. Възможностите и цветовете са неограничени. Затова не губете време – осигурете красива и елегантна защита на вашата кухня сега.