Коледно и новогодишно осветление – значението и тенденциите на 2021 г

Новогодишните светлинни инсталации, първоначално служещи за украса на коледни елхи, по-късно се превърнаха в самостоятелно действие, започвайки свой отделен живот и дори получавайки свои собствени панаири. Както знаете, всички най-големи столични райони в света имат свои собствени празнични инсталации, но ние избрахме някои, които не са толкова известни. Насладете се на истории зад тях.

2021 определено беше необичайна, безпрецедентна. Краткият дневен час и празничната украса из града ни напомнят, че той е към своя край.

Като професионалисти по осветление, ние разбираме важността на доброто осветление и неговото влияние върху настроението, здравето и работата на хората. От друга страна се забелязва как ярки осветителни тела и празнични светлинни инсталации ни изпълват с радост и вълнение в очакване на една обещаваща следващата година.

В началото на тази традиция, през 18-ти век, коледните елхи са имали малки свещи на клоните си, които по-късно са заменени от малки крушки с нажежаема жичка, произведени от Томас Едисън. Новогодишното осветление на улици, сгради и площади дойде от осветяването на новогодишната елха в момента, когато тя се отдели и заживя свой собствен живот.

Празничното градско осветление се свързва изключително с електрическо осветление, вероятно от съображения за безопасност и прагматизъм. С развитието на технологиите възможностите се промениха в зависимост от тенденциите, естетически съображения. Значението на декорацията и празничното настроение се отразява и във факта, че всяка година Франкфурт, Германия е домакин на панаир за коледна украса, наречен Christtmasworld.

Коледното осветление изпълнява естетическа и социална функция: дните са по-кратки, краят на годината наближава, време е да бъдете със семейството и любимите хора. Светлините създават празнична атмосфера и карат хората да се чувстват специални, щастливи и обичани.

Искахме да намерим може би по-малко известни, но интересни градове, които приемат празничното осветление с особено внимание. Така че може да помислите да ги включите в плановете си за пътуване, но може би не преди следващите празници.

Новогодишни светлини в Милано

Милано, като столица на италианския регион Ломбардия, е известно с многото си културни събития през декември, а декоративното коледно осветление според тях е още една причина да видите и посетите града по това време на годината. Тази година беше завършен проектът “21 дървета” , състоящ се от 21 украсени дървета, разположени в Милано, всяко от които носи послание (дърво на даровете, дърво на знанието, дърво на игрите, дърво на звездите). Разбира се, очаквахме нищо по-малко от фантастични светлинни инсталации от люлката на дизайна и модата.

Сидни – Нова година по шорти

Има и такива, които празнуват Нова година и Коледа през лятото – жителите на Сидни дори заснеха видео за това .

Любляна в новогодишна атмосфера

Любляна, една от най-малките столици в Европа, придобива празнична атмосфера благодарение на участието на всички жители, включително и на най-малките. Художественият директор одобрява инсталациите, а Конгресният площад в центъра на града е украсен с 5-метрови фенери, изработени от местните начални училища. Обикновено дори в студено време жителите и туристите стоят под кварцови нагреватели и се къпят в греяно вино, ракия и печени кестени, наслаждавайки се на светлинни инсталации, които пренасят мястото на срещата в открито обществено пространство.

Ниагарският водопад е празник за очите с празнично представление

През зимата Ниагарският водопад е домакин на фестивал на светлината , който може да се види дори от колата – за тези, които не искат да замръзнат.

Нашите искрени новогодишни поздрави от целия екип на магазин за осветителни тела shop.polarislighting.bg !