5 научно доказани начина да направите своя работен процес по-интелигентен

Независимо дали работите обикновен работен ден в офис или управлявате собствен бизнес, всички ние се стараем да бъдем по-ефективни и продуктивни. За мнозина това е ежедневна борба. Но има добри новини. Вашият стрес и състезание ще останат в миналото, когато включите тези 5 научно доказани метода за производителност в работния си процес.

Ако искате да проектирате живота си по най-добрият начин, прочетете статията до край.

1.Проследявайте времето си.

Проследяването на времето ще повиши ефективността ви, като ви позволява винаги да знаете минималното време, прекарано за всеки етап от решението на проблема. Независимо дали става въпрос за фактуриране или имейл, не забравяйте да изпълнявате всяка стъпка рационално, за да не губите времето си.

Изследователите открили, че хората, на които е възложено да носят крачкомер, могат да се похвалят с поне една допълнителна миля повече на ден. И също така подобри общото им ниво на активност с 25 процента.

 Има стотици компании, които предлагат разнообразни устройства за контрол и проследяване на времето: от конвенционални таймери до автоматизирани системи за проследяване на всички бизнес процеси. Можете също така да ускорите своето фактуриране, управление на проекти и други процеси, като използвате лесна за използване платформа. Винаги препоръчвам да изберете най-удобните инструменти за всички ваши задачи.

2. Пауза на всеки 90 минути.

Като повечето работещи хора, вие вероятно сте в офиса си, сякаш сте включени от сутрин до вечер, без да си починете за пълен обяд. Толкова често се случва служителите, дори по време на законната си обедна почивка, да продължават да отговарят на важни обаждания и имейли. Работите нон-стоп.

Това е погрешно, както се смяташе по-рано. Нашето тяло не е проектирано да функционира пълноценно по този начин. Например, човешкият мозък е в състояние да се фокусира само за 90-120 минути, преди да се нуждае от почивка. Това важи и за други органи и системи на нашето тяло: очите, които са в напрежение няколко часа подред, опорно-двигателния апарат, който е в статично положение през целия работен ден и т.н. Ето защо, експерти, провеждащи различни проучвания в тази област, вие сте поканени да оформите компетентно работния си ден в няколко 90-минутни периода. Тези промени в работния процес ще ви приведат в перфектен ред за максимална производителност.

3. Подремнете.

Да. Правилно си го прочел. Изследванията показват, че след 20 минути сън през деня ще бъдете по-продуктивни. Дремите за сън презареждат и съживяват както тялото, така и мозъка. Този вид почивка ви кара да се чувствате по-хармонични и спокойни, удължавайки живота си и предотвратявайки рискове като инфаркти. Не е изненадващо, че много компании на запад като Google, Proctor & Gamble и много други са добавили спални зони към своите офиси.

4. Опитайте се да работите на естествена светлина.

Много проучвания откриват силна връзка между излагането на дневна светлина на работното място и дейността, качеството на работа и качеството на съня на служителите. Доказано е, че работниците в офиси с прозорци спят и се възстановяват по-добре през нощта, което води до по-високи нива на физическа годност и качество на живот от тези, които работят в прозорци без прозорци.

Ето защо наличието на прозорци в офисите, като източник на естествена светлина, е един от важните фактори за осигуряване на правилните условия на труд. Ами ако работите в офис без прозорци? Тази ситуация може бързо да бъде отстранена чрез закупуване на лампа с естествена светлина, която може да симулира този вид осветление.

5. Планирайте деня си предния ден.

 Планирането на всеки работен ден ви позволява да облекчите ненужния стрес в процеса на всички ваши дейности. Ще бъде по-ефективно да планирате всички основни цели и задачи навреме през първите няколко часа от деня. Когато успеете да постигнете тези цели и решите всички задачи, настроението ви значително ще се подобри. Изработването на план облекчава безпокойството и оставя свободно място в ума, а също така значително ви спестява време.