8 факти за почивка в планината

8 факти за почивка в планината. Планините покриват повече от 40% от земната повърхност. Планините могат да бъдат различни. Това са единични планини с малка надморска височина в равнините, планински вериги и цели планински системи.

Планинските райони се различават една от друга по височината на планините и външния им вид. Ниските планини се различават – това са планини с височина до 1000 метра, средни планини с височини от 1000 до 3000 метра и високи планини с височини над 3000 метра.

8 факти за почивка в планината
8 факти за почивка в планината

Всеки континент има своя планинска верига и най-високата точка. А също и хора от древни времена се заселват и живеят в планината. Планините им даваха храна, вода и квартира. Днес милиони и милиони хора се стремят към планините да се отпуснат, да подобрят здравето си и да покорят нови върхове за себе си.

У нас планинският туризъм винаги е бил интересен и популярен сред инженери, учени, лекари, поети, художници, учители и просто фенове на заниманията на открито.

Какво е свързано с почивката в планината, че те толкова привличат туристите и туристите?

1) Почивка в планината – целогодишен сезон.

Можете да се отпуснете в планината целогодишно. Почивките в планината – през зимата – са всички видове планински ски и сноуборд, ски бягане, екстремни изкачвания, джип турове и лесни зимни преходи. Почивката в планината през лятото е също толкова разнообразна. През лятото можете да отидете на планинско колоездене, екстремно офроуд, туризъм и покоряване на върховете си, проучване на пещери, каяк, рафтинг и просто леки разходки.

8 факти за почивка в планината

Също така, лятото в планините е идеално време за изкачвания на височина на алпинисти и алпинисти, любители на рафтинга и водните пътувания с повишени категории на трудност. И можете да дишате здравословен чист въздух, да пиете лековита планинска вода и да се наслаждавате на красотата на планините през цялата година

2) Планините са повишена опасност!

Планините никога не прощават грешки и никой. Планините изискват уважение към себе си и спазване на вечните им закони. Дори и да не сте алпинист или алпинист, не забравяйте, че в планината трябва стриктно да спазвате определени правила на поведение. В планините често се случват свлачища, скални падания, лавини и силни гръмотевични бури.

На първо място, слушайте препоръките на спасителните и метеорологичните служби. Ако се даде лоша прогноза за времето, тогава е по-добре да останете вкъщи.

На трето място, не рискувайте напразно и имайте в арсенала си всички необходими средства за застраховка, защита, комуникации и лекарства.

И четвърто, ако се очаква да се изкачите на височина повече от 2000-2500 метра (по какъвто и да е начин), не забравяйте да се консултирате с Вашия лекар. На височина 2000-2500 метра започва ужасна липса на кислород и рязък спад на атмосферното налягане, тялото може да реагира на това по различни начини. Кислородният глад или хипоксията могат да причинят височинна болест дори и при най-здравия турист. Ако планинската болест не бъде открита навреме при човек, тогава болният може да получи белодробен или мозъчен оток.

Много често в планинските райони те умират от факта, че не се оказва навреме помощ за наранявания и рани. Това се дължи на факта, че не винаги е възможно транспортирането на ранен човек поради времето или терена.

И пето, по-добре е да се изкачите на височина над 3000 метра с хора, които са били там няколко пъти и знаят как да се държат високо в планината.

Не забравяйте, че планините трябва да бъдат обичани, уважавани и подготвени за екстремни ситуации. И тогава вашата почивка в планината през зимата или лятото няма да бъде засенчена от болест или голяма трагедия.

3) Планините са здраве!

Сигурно сте чували за старейшините, които живеят в планината, докато навършат 100 години? Планините могат да отнемат всичко на човек и да му дадат здраве и живот. Планините лекуват. Планинският въздух притежава уникални лечебни свойства, които лекуват заболявания на дихателната, кръвоносната и нервната система. Изворите, които бликат от планинските пукнатини, ни дават минерална вода. Минералната вода ще излекува стомаха и червата ви, ще ви зареди с добра енергия, ще повиши имунитета и ще ви даде сила.

Винаги е много красиво в планината, всичко е приятно за окото. И това се отразява по чудо на здравословното състояние и настроението. Можете също така да си починете чудесно в планината. Това може да бъде активна почивка, през зимата и лятото. Също така, в планината можете просто да се разхождате и да се наслаждавате на тишината и облаците, които висят над върховете.

Нищо чудно, че в планинските райони има толкова много санаториуми, центрове за отдих и хотели за почиващи

4) Почивките в планината са нови открития и впечатления.

Планините са изпълнени с толкова много тайни и загадки. И няма да ги споделят с нас. Планински пещери и езера, божествени пейзажи на планински върхове и бурни планински реки, тихи реки и потоци, животни, птици, планински треви и растения – всичко това се среща с планински турист по пътя си. В планините има какво да се види. Повечето туристически маршрути в Съветския съюз преминават през планински райони.

Планините по чудо съхраняват историите на хора, живели тук преди хиляди години. Много често туристите изминават стотици километри, за да видят скални рисунки в пещери, руини на древни замъци, крепости и църкви, полузабравени села и самотни кръстове …

Е, за много алпинисти и алпинисти планините са живот. За да покорят върховете, те често рискуват живота си, а понякога и умират.

В планините най-добре се проявява същността на човека. Планините свалят маската от него и показват истинското му лице. Като цяло туризмът в планината е не само покоряване на върхове, но и ново откритие за себе си и приятелите си

5) Почивката в планината е скъпа и демократична.

Колко трябва да похарчите за почивка в планината? Всичко зависи от вашия бюджет. Почивките в най-модерните ски курорти струват много пари. За да участвате в скокови походи и изкачване на планини с височина над 2500 метра, трябва да имате скъпо висококачествено оборудване, облекло и обувки и комуникационно оборудване. Това, разбира се, струва скъпо. По правило подобни пътувания се организират за сметка на спонсори.

Е, многодневните планински преходи, рафтинг по планински реки, лечение в санаториуми, ски екскурзии, почивка през зимата в „обикновените“ ски курорти са относително евтини.

Ако сте запалени по планинско колоездене или скално катерене, тогава трябва само да си купите велосипед или обувки за катерене и оборудване за безопасност. И можете да шофирате по планински серпентини или тесни пътеки безплатно или да висите на скала …

И ще бъде доста евтино, ако вие и вашите приятели отидете сами за няколко дни в планината с обикновен поход. А обикновена едночасова разходка може да струва само няколко сандвича.

6) Планините са интересно място за почивка за всички.

Кралете и владетелите, принцовете и милиардерите, знаменитостите, поетите, художниците, студентите, децата, лекарите, военните, спортистите, инженерите, мъжете и жените обичат да почиват в планината. Всеки ще намери почивка в планината по свой вкус и бюджет.

Отдавна е в планината за почивка и подобряване на здравето им. Днес всеки може да си купи билет и да отиде на почивка в планината.

Много богати хора имат имения и ваканционни къщи, летни вили и огромни имоти в планината.

Е, истински турист трябва само да събере раница и приятели и да отиде на почивка в планината

7) Планините са любов за цял живот!

Ако веднъж сте се влюбили в планините, то тази любов ще продължи целия ви живот. Планините вдъхновиха Пушкин, Лермонтов и Толстов, много велики руски художници. В наши дни Висоцки и Визбор създават своите шедьоври в планината. Актьорите Сергей Бодров и Андрей Ростоцки бяха убити в планините на снимачната площадка.

За планините са заснети хиляди филми, написани са много картини и стихотворения и са разказани милиони книги.